Ana sayfa › Skor Hesaplayıcıları › Child-Pugh Skoru

SKOR HESAPLAYICI

Child-Pugh Skoru Hesaplama

Bilirubin, albümin, INR, asit ve ensefalopati ile Child-Pugh puanını ve A/B/C sınıfını hesaplayın.

Bu sayfa hekimler ve sağlık profesyonelleri için hazırlanmış bir klinik karar destek özetidir; hasta bilgilendirmesi veya tedavi önerisi değildir ve hekimin klinik değerlendirmesinin yerine geçmez. Hesaplama tarayıcınızda yapılır; girilen değerler hiçbir sunucuya gönderilmez.

Child-Pugh Skoru Nedir, Nasıl Yorumlanır?

Child-Pugh Skoru

Amaç: sirozda karaciğer fonksiyon rezervini ve dekompansasyon riskini sınıflar.

Ne zaman kullanılır: siroz hastasında işlem/cerrahi riski, hepatik rezerv, dekompansasyon ağırlığı, transplant değerlendirme ihtiyacı ve tedavi toleransı konuşulurken kullanılır.

Tip: puanlı skor; 5 parametrenin her biri 1-3 puan alır, toplam 5-15 puandır.

Parametreler:

Bilirubin: <2 mg/dL = 1 puan; 2-3 mg/dL = 2 puan; >3 mg/dL = 3 puan. Kolestatik hastalıkta bilirubin eşiği klinik bağlamla yorumlanır.

Albümin: >3.5 g/dL = 1 puan; 2.8-3.5 g/dL = 2 puan; <2.8 g/dL = 3 puan.

INR / PT uzaması: INR <1.7 veya PT uzaması <4 sn = 1 puan; INR 1.7-2.3 veya PT 4-6 sn = 2 puan; INR >2.3 veya PT >6 sn = 3 puan.

Asit: yok = 1 puan; hafif veya diüretikle kontrollü = 2 puan; orta-ağır, belirgin veya dirençli = 3 puan.

Hepatik ensefalopati: yok = 1 puan; evre I-II = 2 puan; evre III-IV = 3 puan.

Yorum:

Child A: 5-6 puan; genellikle daha iyi hepatik rezerv, daha düşük işlem riski.

Child B: 7-9 puan; belirgin fonksiyon kaybı, orta-yüksek işlem riski ve transplant değerlendirme eşiği.

Child C: 10-15 puan; ağır dekompansasyon, yüksek mortalite ve elektif invaziv işlem için ciddi uyarı.

Klinik kullanım: varis tedavisi, HCC tedavi seçimi, cerrahi uygunluk, TIPS/transplant tartışması ve ilaç güvenliği kararlarında MELD ile birlikte okunmalıdır.

Uyarı: asit ve ensefalopati klinik olarak subjektiftir; akut enfeksiyon, GİS kanama, sedatif/opioid kullanımı ve böbrek yetmezliği skoru geçici olarak kötüleştirebilir.

Uyarı: antikoagülan kullanan hastada INR karaciğer rezervini olduğundan kötü gösterebilir; klinik karar tek başına Child puanına bağlanmaz.

İlgili Klinik Başlıklar

Bu başlığın tamamı — skorlar, hesaplayıcılar ve dinamik semptom motoruyla — uygulamada.

Çevrimdışı çalışır; nöbette internetsiz erişilir. Ücretsiz başlayın, dilediğinizde Pro'ya geçin.

Uygulamada aç Planları gör

Diğer Hesaplayıcılar

Bu sayfa hekimler ve sağlık profesyonelleri için hazırlanmış bir klinik karar destek özetidir; hasta bilgilendirmesi veya tedavi önerisi değildir ve hekimin klinik değerlendirmesinin yerine geçmez.

Ana sayfa · Klinik Rehber · Skor Hesaplayıcıları · Kaynakça · Gizlilik · info@cns-gastro.com

Mesafeli Satış · İade ve Cayma · Teslimat · Hesap Silme

© NAVMED AI LIMITED — CNS Gastro. İçerik güncellemesi: Mayıs 2026.